EmailTwitterLinkedIn

Roald wordt trainer

Het Train de Trainer traject die de ODNL Academie in coproductie met VNG, Aan de Slag met de Omgevingswet en het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ontwikkeld, maakt omgevingsdiensten in Nederland ‘fit’ voor de naderende Omgevingswet. Dit doet de academie door mensen op te leiden tot enthousiaste Omgevingswet-trainers die hun opgedane kennis weer overbrengen op anderen. Op die manier zorgen we er samen voor dat alle medewerkers van omgevingsdiensten in Nederland in 2021 goed voorbereid aan de slag kunnen met de Omgevingswet op het gebied van milieu. Roald Lutje Schipholt, jurist bij de OFGV, wordt zo’n trainer.

"Het is al heel lang een wens van mij om les te geven en mijn kennis te delen”, vertelt Roald. “Eind 2019 zat ik al bij de eerste pilot van het Train de Trainer traject en inmiddels heb ik twee van de zes trainingen achter de rug.”

Kans 

“Ik heb nog geen ervaring met lesgeven, maar heb dit wel altijd al geambieerd”, aldus Roald. “Voor mij is het Train de Trainer traject een mooie kans om mijn wens om voor de klas te staan concreet te maken. Het lijkt me erg leuk om straks aan allerlei verschillende groepen, met elk een eigen kennisniveau wat betreft de Omgevingswet, kennis te kunnen delen.”

Omgevingswet

En dat trainers zoals Roald nodig zijn, moge duidelijk zijn. “De Omgevingswet is een allesomvattende wet op het gebied van omgevingsrecht”, vertelt Roald. “En de wet brengt veel veranderingen met zich mee. De grootste verandering is mijn inziens dat de bevoegde gezagen meer mogelijkheden krijgen om lokaal zaken te regelen en maatwerk te leveren. Neem bijvoorbeeld het omgevingsplan; hier komt alles straks in samen. Het is spannend om te zien hoe de gemeenten hier invulling aan gaan geven. Daarnaast brengt de wet ook kansen met zich mee. Ik verwacht dat burgers en bedrijven meer ruimte krijgen voor lokale ontwikkelingen. Om de nieuwe wet overal goed te integreren, is het belangrijk dat we openstaan om kennis op te doen en inzicht te krijgen in de systematiek van de wet.”

Trainer

En het opdoen van kennis, doet Roald onder andere via het Train de Trainer traject van de ODNL Academie. “Inmiddels heb ik twee trainingen gehad en nog vier te gaan”, licht Roald toe. “Tot dusver ziet het programma er goed uit. De eerste drie cursusdagen is heel veel inhoud. Vervolgens wordt er ingezoomd op didactiek; hoe breng je kennis goed over op anderen. Daarna leren we hoe we een les moeten aanpakken en geven we ook een proeftraining. Als je het mij vraagt een goede opbouw van de opleiding en een mooie balans tussen theorie en praktijk.”

Pittig

Wel is de training best pittig. “Het is vooral veel stof in een korte tijd en het gaat in een hoog tempo”, aldus Roald. “Maar door de goede opbouw, de zeer kundige docenten en de duidelijke manier van lesgeven, neem je het allemaal goed op. Hoewel de focus van de trainingen die wij straks als trainers gaan geven, vooral ligt op het milieu onder de Omgevingswet, wordt ook het bredere perspectief tijdens het traject behandeld, denk aan Bkl en Bbl.”

Jurist

Juist als jurist zijnde heeft Roald veel aan het traject. “Ik verwacht dat juristen straks toch een beetje de vraagbaak worden voor de collega’s als het gaat om de Omgevingswet. Juist daarom vind ik het fijn dat ik door het volgen van het Train de Trainer traject iedereen dan zo goed mogelijk kan helpen. En ook binnen mijn eigen werkzaamheden heb ik hier veel aan, bijvoorbeeld bij het beoordelen van dossiers.”

Roald is erg enthousiast. “Als je net als ik de ambitie hebt om les te geven over de Omgevingswet, dan is het Train de Trainer traject uitermate geschikt.”

Ook trainer worden? Lees hier meer informatie over het Train de Trainer traject. Direct aanmelden kan via opleidingen@ofgv.nl.