EmailTwitterLinkedIn

Eerste try-out Train de Trainer Omgevingswet (mba)

Alle medewerkers van Nederlandse omgevingsdiensten gaan in 2021 goed voorbereid aan de slag met de Omgevingswet voor de Milieu Belastende Activiteiten (mba); dát is het doel van het Train de Trainer programma, ontwikkeld door de ODNL Academie, ODNL, VNG en het Informatiepunt Omgevingswet. Het programma leidt VTH-medewerkers en juristen van omgevingsdiensten op tot deskundige Omgevingswet-trainers. Na afloop kennen zij alle ins en outs van deze wet en weten zij hun kennis ook over te brengen aan collega’s. Op woensdag 12 februari hebben 11 nieuw op te leiden trainers van 5 verschillende omgevingsdiensten deelgenomen aan de try-out.


"De training is nog in ontwikkeling, dankzij de try-out kunnen wij goed inschatten wat deelnemers vinden van de lesstof, het volledige programma en meer", aldus Ramon Blok, projectleider Train de Trainer.

De samenwerking tussen de ODNL Academie, ODNL, VNG en het Informatiepunt Omgevingswet is noemenswaardig. "Wat is er mooier dan deze constructie? Het is prachtig dat we elkaar hebben gevonden en samen een coalitie hebben gesmeed", aldus Jaap Cats (programmamanager Omgevingswet, DCMR) tijdens de try-out. Ook sprak hij zijn wens uit: "We willen zo veel mogelijk trainers opleiden die hun kennis met de omgevingsdiensten gaan delen." 


Try-out

Docent Erik Mossel verzorgde samen met Sandra Anzion de try-out. Dit deed hij aan de hand van een uitgebreide presentatie en diverse opdrachten. “Het gaat er niet om dat we nóg kundiger worden, maar dat we leren hoe we onze kennis overbrengen op anderen”, begon hij zijn verhaal. Vervolgens vertelde hij wat de deelnemers kunnen verwachten van het uiteindelijke programma: een 3-daagse cursus over de Omgevingswet, gevolgd door een 3-daagse cursus gericht op het trainen van collega’s en op het werken met groepen. 

Train de Trainer

Na afloop van het 6-daagse opleidingsprogramma Train de Trainer weten de deelnemers alles over de Omgevingswet. Ook leren ze deze kennis over te brengen op groepen. De trainers conformeren zich minimaal 1,5 jaar aan de Omgevingswet-docentenpoule, geven in ieder geval 5 keer een training aan groepen en kunnen als specialist deelnemen in de klankbordgroep. Meer informatie en/of aanmelden voor Train de Trainer kan via de website van de ODNL Academie.