EmailTwitterLinkedIn

Yvonne (FUMO) volgde de driedaagse basiscursus Omgevingswet

De Omgevingswet zorgt voor een reusachtige wijziging van de wettelijke kaders. Om goed voorbereid te zijn op de komst en implementatie van deze wetgeving inclusief het overgangsrecht - zijn inhoudelijke en praktische inzichten, kennis en vaardigheden nodig. Met de driedaagse basiscursus Omgevingswet van de ODNL Academie bereiden cursisten zich goed voor zodat ze in 2021 efficiënt met de nieuwe Omgevingswet aan de slag kunnen gaan. Maar hoe is het nou om zo’n cursus te volgen? We spraken één van de cursisten: Yvonne van der Vlugt van de FUMO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne van der Vlugt - vergunningverlener bij de FUMO.

Functie

Yvonne is vergunningverlener en gespecialiseerd in de agrarische sector. Ze vertelt: “Eigenlijk werk ik al heel lang als vergunningverlener, al sinds 2003. Ik begon bij een gemeente en heb daarna bij adviesbureaus gewerkt. Ik ben  uiteindelijk in september 2014 bij de FUMO komen werken, vlak nadat deze omgevingsdienst was opgericht. Dit doe ik met erg veel plezier.”

Omgevingswet

“Vanwege de naderende Omgevingswet is het belangrijk dat ook ik me klaarstoom op mijn vakgebied”, vertelt ze. “Ik heb voorheen al wel wat basismodules gevolgd via aandeslagmetdeomgevingswet.nl. Ook zit ik in de projectgroep Omgevingswet, dit is een projectgroep die de FUMO zelf heeft samengesteld en dit biedt mij ruimte om nét iets meer tijd te kunnen besteden aan het voorbereiden en leren. Ik had dus al wel wat basiskennis voordat ik met de cursus begon.”

Cursus

Dit was voor Yvonne de eerste externe cursus sinds de lockdown. “Wat handig geregeld, zo digitaal!” lacht ze. “Toen ik voor het eerst de afspraken zag staan in de agenda, schrok ik even. Het waren best lange wekelijks terugkerende dagdelen, van 13.00 – 16.00 uur. Maar toen de cursus eenmaal begon, voelde het niet als lang. We hadden elk uur even de gelegenheid om kort te pauzeren. Onze trainer, Erik Mossel, gaf ons veel ruimte om vragen te stellen. Als de vraag wat dieper inging op de materie, schreef hij de vraag op en kwam hij de volgende sessie hierop terug aan het begin van de les. Dat was erg fijn.”

Casussen

“Wat ik zelf erg fijn vind is het oefenen met casussen”, vertelt ze. Op deze manier leer je echt te werken volgens de systematiek van de Omgevingswet. “Dit gebeurde ook tijdens de cursus. We kregen een casus en konden deze uitwerken in onze korte break. De casus werd in het kort door de cursusleider besproken. Wat mij betreft zou ik voortaan wel wat langer de tijd willen besteden aan het oefenen én bespreken van de oefening.”

ODNL Academie

Yvonne: “Ik kende de ODNL Academie al. We hebben via de FUMO al vaker cursussen via de academie gevolgd. Ik vond het erg goed geregeld: het online lesgedeelte verliep soepel, we hadden voldoende lesmateriaal en de trainer nam de tijd om vragen te beantwoorden. Ik zou de cursus zeker aanraden aan een collega werkzaam voor een omgevingsdienst: dit is een goede manier om je basiskennis bij te schroeven. Zelf heb ik nog wel behoefte aan een verdiepingscursus.”

Samen met 7 andere omgevingsdiensten is de FUMO een samenwerkingspartner van de ODNL Academie. Bekijk het volledige cursusaanbod op deze pagina.