EmailTwitterLinkedIn

Trainees OD Twente spijkeren kennis bij via ODNL Academie

Vanuit de Omgevingsdienst Twente volgen momenteel zes kersverse trainees de gecombineerde incompany training ‘Actualiteiten Wabo en Activiteitenbesluit milieu’ van de ODNL Academie. Britt, Floris, Niels, Carolina, Jo-anne en Walaa zijn op 1 februari dit jaar gestart bij de omgevingsdienst en ontdekken via hun traineeship in twee jaar tijd de diverse afdelingen van de organisatie. “Van tevoren had de omgevingsdienst al besloten dat wij deze gecombineerde training van de ODNL Academie zouden volgen, omdat deze goed bijdraagt aan onze algemene kennis”, vertelt Floris.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Traineeship

“In ons traineeship lopen we circa 8 maanden mee met elke afdeling binnen de organisatie”, licht Floris toe. “Op die manier leren we de organisatie goed kennen en ontdekken we welk vakgebied ons het beste ligt.” Dit stappenplan geldt overigens niet voor alle trainees, een paar van hen volgen een meer specifieke traineeship. Zo focust Niels zich op ICT en verdiept Britt zich in de finance. Niels: “Ik had dan ook nog nooit eerder van de Wabo of van milieuwetten gehoord, dus in die zin was het even wennen. Maar ik merkte al gauw dat de training mij een goed algemeen beeld geeft van de verschillende wetten en regels waar we allemaal mee te maken hebben.” Voor Britt geldt hetzelfde: “De training sluit vooral goed aan bij de trainees die werken in het primair proces, maar voor mij is het een goede manier om kennis op te doen. Zo leer ik de organisatie beter kennen en begrijpen.”

“Ik zou deze training zeker aanraden aan trainees van andere omgevingsdiensten. Al helemaal als ze net als wij ‘nieuw’ zijn en nog weinig achtergrondkennis hebben.” - Walaa

Training ODNL Academie

De Wabo is inmiddels al ruim 10 jaar van kracht en heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. Een aantal onderdelen binnen deze wet is met de tijd verder doorontwikkeld, waaronder het Activiteitenbesluit milieu. Met de komst van de Omgevingswet wordt ook weer een nieuwe stap gemaakt in de integratie van beleid en regelgeving. De incompany training die de trainees van de Omgevingsdienst Twente volgen, focust zich op deze recente ontwikkelingen.  

“De training is voor mij heel relevant”, geeft Jo-anne aan. “Momenteel loop ik mee bij de afdeling vergunningverlening en hou me daar bezig met de afhandeling van meldingen. Deze meldingen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden die staan beschreven in het Activiteitenbesluit. Dankzij deze training weet ik waar ik kan vinden wat ik nodig heb.”

“De docent heeft de training speciaal voor ons, als nieuwe trainees, aangepast zodat het goed aansluit op ons kennisniveau”, vertelt Carolina. “Het is nu een soort uitgebreide basiscursus en daar hebben we heel veel aan.” Floris vult aan: “Het is ook de bedoeling dat we uiteindelijk bij de afdeling toezicht en handhaving zelf wettelijke teksten controleren en in dat opzicht ook handhaven. Via de training worden we hierop voorbereid. We leren hoe bepaalde wetten zijn opgebouwd en waarom voor bijvoorbeeld een pizzeria andere regels gelden dan voor een supermarkt.”

“De docent focust zich op ons kennisniveau en past de lessen daar op aan. Het is geen vast format waar hij zich aan vast blijft houden en hij maakt het interactief, zodat je geboeid blijft.” - Britt

Online training

Vanwege het coronavirus wordt de training online verzorgd. Het is verdeeld over zes dagdelen van elk 3,5 uur. Een goede balans”, vindt Niels: “Het is natuurlijk allemaal nieuwe stof en er komen veel woorden en termen voorbij die je nog niet eerder hebt gehoord, dus na die 3,5 uur zit je hoofd ook wel ‘vol’. Gelukkig wisselt de docent het theoretische deel af met korte oefenopdrachten, dat werkt goed.”

Carolina heeft wel ervaren dat een online sessie vaak meer concentratie vergt dan een fysieke bijeenkomst: “Je mist toch een bepaalde interactie waardoor de focus wat verschuift. Gelukkig werkt het enthousiasme van de docent erg aanstekelijk. Je ziet dat hij passie heeft voor zijn vak.”

“Hoewel een fysieke training mijn voorkeur heeft, ben ik zeer tevreden over de training”, geeft ook Walaa aan. “Door het lesmateriaal, de opdrachten en de werkvormen krijgen we de basiskennis van de Wabo en het Activiteitenbesluit milieu toegereikt. Die kennis is noodzakelijk om onze werkzaamheden bij de omgevingsdienst goed uit te kunnen voeren.”

Incompany

Alle cursussen die de ODNL Academie aanbiedt, kunnen ‘incompany’ gegeven worden. Dat houdt in dat de docent de cursus afstemt op de wensen van één organisatie en dat de cursus ook specifiek aan die organisatie gegeven wordt. “Het is prettig om de training met trainees van mijn eigen organisatie te volgen”, vertelt Jo-anne. “Er zijn geen verschillen in hoe bepaalde zaken worden aangepakt. Ook kennen we elkaar allemaal al, waardoor je je meer op je gemak voelt om dingen te zeggen of vragen.”

Een overzicht van alle cursussen van de ODNL Academie vind je op deze pagina. Of neem contact op via opleidingen@ofgv.nl en bespreek je wensen met ons.