EmailTwitterLinkedIn

ODNL Academie initieert unieke cursus Whvbz zwemwater

Eind maart organiseert de ODNL Academie de tweedaagse cursus ‘Whvbz zwemwater’. “Een cursus die toezichthouders leert de meest voorkomende waterbehandeling- en luchtbehandeling systemen te herkennen en analyseren”, aldus opleidingscoördinator David Frederiks. Vrij uniek, want in Nederland zijn geen andere cursussen te volgen rondom het onderwerp toezichthouden op de zwemwaterwetgeving. Frederiks: “Wij vinden het belangrijk om toezichthouders de kans te geven zich te ontwikkelen op dit vlak en daarom initieert de ODNL Academie de cursus Whvbz zwemwater. Je kunt je nog aanmelden!”

De cursus wordt gegeven door twee docenten met jarenlange ervaring in het veld: Hans Schoon, directeur Omegam Water, en Dirk Slingerland, docent en inspecteur Whvbz.

Whvbz en Bhvbz centraal

Tijdens de cursus staat de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz) en het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz) centraal, maar wordt er ook voorruit gekeken naar de komende Omgevingswet (BAL). De cursisten krijgen inzicht over de werking van de diverse waterbehandeling- en technische zwembadinstallaties. Denk aan (de doorstroming van) waterbassins, filtratiemethoden en het hergebruik van water. Ook wordt besproken hoe je gebruikte chemicaliën op de juiste manier doseert en opslaat, op welke manier je de badwaterkwaliteit meet en regelt.

Theorie en praktijk

“Praktijkvoorbeelden zijn een belangrijk onderdeel van de cursus”, licht Frederiks toe. “Er wordt op de tweede dag zelfs een zwembad bezocht om de opgedane theoretische kennis toe te passen. Op die manier leren de cursisten alles over de chemie en microbiologie van zwemwater en is er tevens veel aandacht voor de verschillende chemische reacties en verbindingen die plaatsvinden bij de behandeling van dit water. Natuurlijk komen ook de risico’s bij het gebruik van chemicaliën aan bod. Het is kortgezegd een alomvattende cursus die de cursisten vervolgens direct in de praktijk kunnen brengen.”  

De cursus is op 21 en 28 maart in Lelystad. Aanmelden? Je doet dit hier