EmailTwitterLinkedIn

Incompany cursus in de spotlights: Hamil

Danny, toezichthouder bodem bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), volgt via de ODNL Academie de zogenoemde ‘Hamil-cursus’. Dit is een uitgebreide cursus voor toezichthouders, bestaande uit vier modules: milieurecht basis, milieukunde, handhavingscommunicatie en proces van toezicht en handhaving. De cursus wordt gegeven door ervaren docenten van de Bestuursacademie. “Ik volg deze cursus om te voldoen aan de kwaliteitscriteria van een toezichthouder”, vertelt Danny. “De Hamil-cursus draagt inhoudelijk bij aan mijn kennis over bodemtoezicht, denk aan zaken zoals de verspreiding en verwijdering van bodemverontreiniging.”

Incompany

De cursus wordt incompany georganiseerd. Dat houdt in dat het wordt toegespitst op de wensen van een betreffende organisatie – of in dit geval: twee organisaties. In de eerste groep, waar Danny deel van uitmaakt, zitten cursisten van zowel de OFGV als de Omgevingsdienst Twente. “Vanwege corona was de cursus in eerste instantie digitaal”, licht Danny toe. “Afgelopen februari hebben we voor het eerst een fysieke bijeenkomst gehad op de cursuslocatie in Lelystad. Dat was een leuke, interactieve dag.”

Hamil-cursus

De Hamil-cursus wordt verspreid over 17 lesdagen. Danny: “Naast bodemkunde, komen ook diverse andere vakgebieden aan bod. Zoals water, lucht, geluid, abest en vuurwerk. Ik denk dat het als toezichthouder interessant is om een basiskennis te hebben binnen al deze vakgebieden. Je bent namelijk ook de ‘ogen en oren’ van je collega’s en dus is het goed om overal wat vanaf te weten.”

Voor Danny staan nog 6 lesdagen op de planning. Inmiddels is ook een tweede groep gestart aan de Hamil-cursus en er wordt gewerkt aan een derde groep. Interesse om hierbij aan te sluiten? Stuur een e-mail naar opleidingen@ofgv.nl en informeer naar de mogelijkheden.