EmailTwitterLinkedIn

Deze zomer: start nieuwe reeks cursus VCA!

Begin juni start de ODNL Academie met een nieuwe reeks van de cursus VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers). Doel van deze cursus is toezichthouders en handhavers die te maken hebben met VCA-gecertificeerde bedrijven meer kennis en inzichten te geven over het werken in risicovolle omgevingen. We spreken toezichthouders Dirk, Duco en Eisbert van de OFGV, die de cursus al eerder hebben gevolgd en met succes hebben afgerond. “Het is een goede verrijking van de algemene kennis en zorgt ervoor dat je als toezichthouder een betere gesprekspartner bent voor de ondernemers bij wie je over de vloer komt”, aldus Dirk. 

Toezichthouders en handhavers bezoeken bedrijven in allerlei verschillende sectoren. Denk aan bedrijven in de (petro-) chemische industrie, maar ook aan bouw-, schilders- en hoveniersbedrijven. Om bijvoorbeeld laad- en loswerkzaamheden uit te voeren moeten de medewerkers van deze bedrijven een VCA-basiscertificaat op zak hebben. Voor leidinggevenden en hoofdaannemers volstaat het VCA-VOL certificaat.

Toegevoegde waarde

Los van medewerkers en leidinggevenden, is het ook voor toezichthouders en handhavers die bij de bedrijven langsgaan van toegevoegde waarde om te weten aan welke veiligheidsprotocollen het bedrijf zich moet houden. “Sterker nog, soms wordt er van jou als ‘bezoeker’ – lees: toezichthouder of handhaver – verwacht dat je een VCA-certificaat hebt”, vertelt Duco.

En juist daarom maakt de ODNL Academie het mogelijk om de cursus VCA te volgen.

Inhoud

De cursus VCA behandelt de inhoudelijke kennis van veiligheidsrisico’s en manieren om die risico’s te beperken. Hoe moeten bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd en hoe inspecteer je dit? Hoe ga je om met specifieke gevaren zoals elektriciteit en  brand? En hoe beheers je incidenten en noodsituaties? Dit en meer wordt tijdens de cursus besproken. “Hoewel veel van de behandelde informatie als vanzelfsprekend klinkt, maakt het je wel echt weer even scherp en daarbij kun je de opgedane kennis altijd betrekken op je eigen vakgebied”, licht Duco toe.

Er worden tijdens de cursus uiteenlopende onderwerpen behandeld. “Om het examen te kunnen halen moet je alle hoofdstukken door, maar natuurlijk spreekt het ene onderwerp je meer aan dan het ander”, vertelt Eisbert. “Met name de onderwerpen ‘gevaarlijke stoffen’ en ‘brand en explosie’ vond ik zelf erg interessant.”

Diploma

Wanneer het gecertificeerde VCA-examen met succes wordt afgerond, ontvangen de cursisten het VCA-diploma (basis of vol) met een geldigheid van 10 jaar. Ook worden de cursisten opgenomen in het VCA Centraal Diploma Register en ontvangen zij een pasje waarmee ze kunnen aantonen dat ze het diploma op zak hebben.

Aanmelden

In juni (en september) starten nieuwe reeksen van de cursus VCA. Aanmelden kan via deze link. Vragen of meer informatie? Neem contact op met opleidingen@ofgv.nl.