EmailTwitterLinkedIn

LHS2 Cursus Landelijke handhavingsstrategie (LHS)

Let op: dit onderwerp maakt onderdeel uit van de verdieping Toezicht en Handhaving en kan ook als losse module worden gevolgd.

Wilt u meer weten van interventiematrix? Dan is dit de cursus voor u.

Inleiding

De landelijke handhavingstrategie is ontwikkeld vanuit het milieurecht, met oog voor het bredere omgevingsrecht, en heeft in eerste instantie betrekking op de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de in artikel 5.1 van de Wabo opgenomen wetten. Toepassing van de landelijke handhavingstrategie leidt tot afgestemd en effectief bestuurs- en/of strafrechtelijk handelen. Daarom is de landelijke handhavingstrategie breder toepasbaar dan alleen op het omgevingsrecht

Doelgroep

Vanwege de Kwaliteitscriteria 2.2 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, dienen medewerkers binnen deze vakgebieden aan nadere eisen te voldoen. Volgens een generiek opleidingsniveau dienen medewerkers aanvullende opleidingen te volgen voor de in de kwaliteitscriteria gedefinieerde taakonderdelen.

In de Kwaliteitscriteria 2.2 zijn opleidingseisen opgenomen voor VTH Wabo. Deze cursus is verplicht voor de volgende deskundigheidsgebieden:

functiedeskundigheidsgebied
Toezicht en handhaving6. Bodem

 

Instroomeisen

  • Mbo of hoger opleidingsniveau dan wel werk- en denkniveau, aantoonbaar door vooropleiding en/of functie
  • Werkervaring is niet vereist

Programma

Door de landelijke handhavingstrategie treden handhavende instanties, zoals overheden, omgevingsdiensten, het OM en de politie op dezelfde manier op bij overtredingen. Zo ontstaat er een gelijk speelveld, wordt het rechtsgevoel gerespecteerd en blijft de leefomgeving veilig, schoon en gezond. Invoering van de LHS betekent in de eerste plaats dat de bevoegde overheden de LHS vaststellen als eigen strategie. Of dat ze hun eigen strategie compleet in lijn brengen met de LHS. In de tweede plaats betekent het dat de bevoegde overheden en hun handhavingsinstanties, zoals de omgevingsdiensten, de LHS concreet gaan toepassen en leerervaringen uitwisselen.

Er wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die het bestuursrecht en strafrecht bieden bij de handhaving van de wet- en regelgeving waarvoor de toezichthouders zijn aangewezen. Adequate en kwalitatief goede controles zijn essentieel voor een effectieve handhaving. Wanneer dit te wensen overlaat, bestaat de kans op (omvangrijke) incidenten.

Leerdoelen

De cursist:

  • kent de relevante wet- en regelgeving en het vigerende beleid
  • kent de landelijke handhavingstrategie en relevante ontwikkelingen.
  • begrijpt de ketensamenwerking en daarbij behorende partners inclusief de bevoegdheden
  • kent de toepassing van het juiste wettelijke instrumentarium binnen het bestuurs- en strafrecht

Resultaat

Na het volgen van deze cursus ben je in staat de keten van toezicht en handhaven beter te plaatsen in de context van de landelijke handhavingstrategie. Je hebt inzicht in de beginselplicht tot legalisatie versus de beginselplicht tot handhavend optreden. Je weet welke afwegingen we hierin maken en welke rol een goed informatiebeeld speelt. Je hebt gedegen kennis van het netwerk en de sanctiestrategieën hierin.

Opleidingsduur en studiebelasting

De verbreding Landelijke Handhavingstrategie bestaat uit 2 dagdelen. De studiebelasting bevat naast de contacturen van de cursus ook een voorbereidende opdracht uit de eigen praktijk.

Deze module wordt verzorgd door ervaren docenten uit de praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van de online leeromgeving, presentaties en casuïstiek. Tijdens de cursus ben je voortdurend in gesprek met elkaar. Theorie wisselt zich af met oefeningen. Jouw eigen en andere praktijkcases staan centraal.

Toetsing en lesmateriaal

De cursisten ontvangen een bewijs van deelname. Eventueel lesmateriaal wordt door de ODNL Academie tijdig aan u verstrekt.

Kosten

Voor de prijs van deze cursus verwijzen wij u naar de pagina Tarieven.

Data en locatie

 

Aanmelden cursus

Klik in onderstaande tabel op de datum van uw keuze en vul daarna het inschrijfformulier in om u aan te melden voor deze cursus. Staat hieronder geen datum vermeld,  mail dan naar opleidingen@ofgv.nl