EmailTwitterLinkedIn

Algemene wet bestuursrecht (AWB) Verdiepingscursus

Wie bij de overheid werkt, heeft gedegen kennis van de Algemene wet bestuursrecht (AWB) nodig. Met deze 3-daagse training verbreed en verdiep je jouw aanwezige kennis van de Algemene wet bestuursrecht. Met name de meest recente wetswijzigingen, wetsvoorstellen en relevante jurisprudentie worden behandeld. Daarnaast worden de onderwerpen mede bepaald door de actualiteit van het moment van uitvoering. Hetzelfde geldt voor wetswijzigingen en jurisprudentie.

Doelgroep

Vanwege de Kwaliteitscriteria 2.2 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, dienen medewerkers binnen deze vakgebieden aan nadere eisen te voldoen. Volgens een generiek opleidingsniveau dienen medewerkers aanvullende opleidingen te volgen voor de in de kwaliteitscriteria gedefinieerde taakonderdelen.

In de Kwaliteitscriteria 2.2 zijn opleidingseisen opgenomen voor VTH Wabo. Deze cursus is verplicht voor de volgende deskundigheidsgebieden:

Functiedeskundigheidsgebied
Juridisch8. Behandelen juridische aspecten vergunningverlening
 9. Behandelen juridische aspecten handhaving
 10. Behandelen juridische aspecten afwijkingsbesluiten

 

Instroomeisen

  • HBO of WO werk- en denkniveau, aantoonbaar door vooropleiding en/of functie
  • Kennis van de Basiscursus AWB 
  • Werkervaring is niet vereist

Programma

Goede en een gedegen juridische kwaliteitszorg is van groot belang voor publiekrechtelijke instanties. We zien dat de juridisering van de maatschappij groter is geworden en dat er (terecht) kritisch naar het handelen van de overheid wordt gekeken. We gaan dieper in op de formele en materiële algemene beginselen van bestuur, de opbouw van beschikkingen en een nadere verdieping op de procedurele regels in de AWB, zoals horen en zienswijze of de bestuurlijke lus. Ook vindt een verdieping plaats van de procedures die bij een eventuele rechtsgang tot aan de Raad van State plaats kunnen vinden.

Leerdoelen

De cursist:

  • kent de systematiek en strekking van de Algemene wet bestuursrecht binnen het algemeen en bijzonder bestuursrecht
  • kent de bestuurlijke besluitvorming en bijbehorende producteisen
  • kent de tijdige besluitvorming en bijbehorende risico’s indien hier niet aan wordt voldaan.
  • kent de bezwaar- en beroepsmogelijkheden en weigeringsgronden
  • begrijpt de randvoorwaarden vanuit de Dienstenwet/lex silencio positivo
  • kent de laagdrempelige rechtsbescherming binnen het bestuursrecht
  • begrijpt de klachtvoorziening tegen optreden van een medewerker
  • begrijpt de rol van de burgerlijk rechter binnen bestuursrechtelijke procedures
  • begrijpt de mogelijkheden tot aansprakelijkheidsstelling en nadeelcompensatie
  • kent de openbaarheid van het overheidsoptreden (Wob /ontwikkelingen Woo)

Resultaat

Na het volgen van deze cursus ben je in staat de opbouw, functie en dwarsverbanden van het algemeen bestuursrecht toe te passen en heb je inzicht waar het (overheids-)handelen in algemene zin op is gebaseerd. Je hebt de benodigde specifieke kennis zodat men bij jou terecht kan voor de complexere casuïstiek.

Opleidingsduur en studiebelasting

De verdiepingscursus Algemene wet bestuursrecht bestaat uit 3 dagen. De studiebelasting bevat  de contacturen van de cursus en het voorbereiden van een casus. Deze casus wordt verder uitgediept tijdens de contacturen.

Deze module wordt verzorgd door ervaren docenten uit de praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van de online leeromgeving, presentaties en casuïstiek. Tijdens de cursus ben je voortdurend in gesprek met elkaar. Theorie wisselt zich af met oefeningen. Jouw eigen en andere praktijkcases staan centraal.

Toetsing en lesmateriaal

Cursisten ontvangen een bewijs van deelname Eventueel lesmateriaal wordt door de ODNL Academie tijdig aan je verstrekt.

Kosten

Voor de prijs van deze cursus verwijzen wij je naar tarieven.

Data, locatie en aanmelden cursus

Klik in onderstaande tabel op de datum van je keuze en vul daarna het inschrijfformulier in om je aan te melden voor deze cursus. Staat er geen data genoemd, maar wel interesse in de cursus? mail dan naar opleidingen@ofgv.nl.