In deze basiscursus leer je de beginselen van het huidige omgevingsrecht, met een robuuste doorkijk naar het nieuwe stelsel. Op deze wijze ben je niet alleen in staat om het geleerde direct in de praktijk toe te passen, maar ook om te anticiperen op de nieuwe regels. Het ‘Ruimtelijk Domein’ is een dynamisch en complex werkveld. Dynamisch, omdat al ruim 10 jaar de grootste naoorlogse wetgevingsoperatie plaatsvindt. Dit begon met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en zal in 2024 met de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden afgerond. Complex, omdat het werkveld bestaat uit een groot aantal rechtsgebieden op de onderdelen milieu, ruimtelijke ordening, natuurbescherming, brandveiligheid en cultureel erfgoed.
Om aan de Kwaliteitscriteria 2.2 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht te voldoen, is het voor medewerkers binnen deze vakgebieden nodig om aan nadere eisen te voldoen. Volgens een generiek opleidingsniveau dienen medewerkers aanvullende opleidingen te volgen voor de in de kwaliteitscriteria gedefinieerde taakonderdelen.
Tijdens deze cursus leert u meer over:
Na het volgen van deze cursus beschik je over de basiskennis van omgevingsrecht.
De basiscursus omgevingsrecht bestaat uit 3 dagen (6 dagdelen). De studiebelasting bevat enkel de contacturen van de cursus. Deze module wordt verzorgd door ervaren docenten uit de praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van de online leeromgeving, presentaties en casuïstiek. Tijdens de cursus ben je voortdurend in gesprek met elkaar. Theorie wisselt zich af met oefeningen. Jouw eigen en andere praktijkcases staan centraal.
Kwaliteitscriteria 2.2, Deel B, Casemanagement, vergunningverlening, toezicht en handhaving.
In deze cursus komen de hoofdlijnen van het omgevingsrecht uitvoerig aan de orde. Vanwege de verwachte komst van de Omgevingswet op 1 juli 2022 is de cursus zo opgezet dat de huidige regelgeving (onder meer vastgelegd in de Wabo) wordt behandeld. Ook komt hierin de Omgevingswet aan de orde. Hierdoor worden zowel de vigerende instrumenten en regels inzichtelijk, maar vindt er ook een doorkijk plaats naar de wijzigingen die zullen optreden en wat dit betekent voor het huidige instrumentarium.
Naast de Wabo, het Besluit omgevingsrecht (Bor), de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor), komen er ook onderdelen uit het Bouwbesluit en het Activiteitenbesluit aan de orde. De Omgevingswet en de daarop gebaseerde AMvB’s worden behandeld, waarbij ingegaan wordt op de overeenkomsten in en verschillen tussen het huidige en het toekomstige stelsel.
Vanzelfsprekend zal ruim aandacht worden geschonken aan de praktijkcasuïstiek, waarbij er een beroep wordt gedaan op de cursisten om vooral vanuit hun eigen praktijksituaties cases naar voren te brengen. Het bestemmingsplan, het vergunningsvrij bouwen, de relatie met het Activiteitenbesluit en de lokale toestemmingen worden behandeld, evenals de Omgevingsvisie, het Omgevingsprogramma en het Omgevingsplan.
Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij het onderdeel toezicht en handhaving. Na afloop van deze cursus weet je met de opgedane kennis een concrete vertaalslag te maken naar jouw eigen werkpraktijk en kun je een vergelijking maken tussen de huidige en de toekomstige instrumenten in het omgevingsrecht.
De cursist:
De cursisten ontvangen een bewijs van deelname. Eventueel lesmateriaal wordt door de OFGV tijdig aan u verstrekt.
Voor de prijs van deze cursus verwijzen wij u naar onze tarieven.
Klik in onderstaande tabel (beschikbare evenementen) op de datum van jouw keuze en vul daarna het inschrijfformulier in om je aan te melden voor deze cursus. Staat hier geen datum vermeld en heb je wel interesse om deze cursus te volgen? Stuur dan een bericht naar opleidingen@ofgv.nl