EmailTwitterLinkedIn

VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers

Sinds 1994 wordt de VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) gebruikt om vakmensen met uitvoerende taken veiliger te laten werken in risicovolle omgevingen en daarmee ongelukken te voorkomen. Heb jij als toezichthouder te maken met VCA gecertificeerde bedrijven? Dan is deze cursus geschikt voor jou.

Heb jij als toezichthouder te maken met VCA gecertificeerde bedrijven? Zoals de (petro-) chemische industrie, bouwbedrijven, constructiebedrijven, schildersbedrijven of hoveniersbedrijven. Medewerkers die daar laad- en loswerkzaamheden verrichten zoals chauffeurs, kraanmachinisten of bijvoorbeeld timmerlieden en schilders dienen een VCA-basiscertificaat te bezitten. Voor leidinggevenden of hoofdaannemers is dat het VCA-vol certificaat.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor toezichthouders en handhavers die meer zicht willen hebben op veilig werken in risicovolle omgevingen.

Instroomeisen

Om succesvol aan deze cursus deel te nemen is minimaal mbo-2 niveau nodig.

Programma

In de cursus gaat het om de inhoudelijke kennis van veiligheidsrisico’s en manieren om die te beperken. De nadruk ligt daarbij op de toepassing van die kennis in de werksituatie. Bij deze cursus worden diverse werkvormen en hulpmiddelen gebruikt zoals een instructie met behulp van DVD’s en powerpoints, een groepsdiscussie en het oefenen van proefexamens. Het cursusmateriaal bestaat uit een VCA–cursusboek.

Het gecertificeerde VCA-examen wordt aan het eind van de cursusdag afgenomen. Het examen vindt op de trainingslocatie plaats.

Leerresultaat

De cursist leert risicovol werken en het gebruiken van de juiste persoonlijke en organisatorische beschermingsmiddelen herkennen. De cursist krijgt inzicht in veiliger werken om minder (bijna-) ongevallen te voorkomen. Het leerresultaat is afgestemd op de landelijke toets- en eindtermen:

  • Deel A: voorbereiden, bespreken en inspecteren van de werkzaamheden (regelgeving en veiligheidsregels, veilig werken, overleg en inspecties, preventie
  • Deel B: uitvoeren van werkzaamheden (de werkplek, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), arbeidsmiddelen, specifieke werkzaamheden en omstandigheden)
  • Deel C: beheersen van specifieke gevaren (gevaarlijke stoffen, elektriciteit en straling, brand en explosie
  • Deel D: beheersen van incidenten en noodsituaties

Toetsing en afsluiting

Deze cursus wordt afgesloten met een VCA-examen. Dit examen wordt op de trainingslocatie afgenomen. Het nieuwe examen Basisveiligheid (B-VCA) duurt 60 minuten en telt 40 vragen. De nieuwe examens VOL-VCA tellen zeventig vragen, waarvoor cursisten maximaal 75 minuten de tijd krijgen. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen waarbij één of meerdere antwoorden mogelijk zijn. Vragen kunnen ook gedeeltelijk goed zijn en bijvoorbeeld een half-of kwart punt opleveren. Een cursist is geslaagd bij minimaal 2580 gescoorde punten (64,5% van het totaal te behalen punten).

Bij voldoende resultaat ontvang je het VCA diploma met een geldigheid van 10 jaar. Ook ontvang je een VCA pasje in creditcard formaat en word je opgenomen in het 'VCA Centraal Diploma Register'.

Opleidingsduur en studiebelasting

Tijdens de VCA-training wordt uitsluitend de leerstof voor B-VCA besproken. De VOL-VCA én de B-VCA GROEN deelnemers dienen de aanvullende leerstof door middel van zelfstudie eigen te maken! Bestudeer vooraf aan de VCA-training alle leerstof met behulp van het boek of digiboek (E-learning). Hiermee wordt uw slagingskans aanzienlijk vergroot.  

De cursus bestaat uit 1 (B-VCA of VCA-VOL) lesdag.

  • begeleide onderwijstijd 1 x 7 uur
  • zelfstudie vooraf: 2 uur

VTH Wabo Kwaliteitscriteria

Deze cursus is een waardevolle toevoeging aan de criteria die in de VTH Wabo Kwaliteitscriteria 2.2 zijn opgenomen.

Kosten

Voor de prijs verwijzen wij je naar de pagina Tarieven.

Data, locatie en aanmelden cursus

Klik in onderstaande tabel (beschikbare evenementen) op de datum van jouw keuze en vul daarna het inschrijfformulier in om je aan te melden voor deze cursus (let op: indien er geen cursus gepland staat, zie je hieronder geen tabel). Interesse om deze cursus te volgen? Stuur dan een mail naar opleidingen@ofgv.nl

 

Incompany cursus

Het is mogelijk om de VCA-cursus als een incompany-cursus af te nemen. Interesse om de cursus Incompany te volgen? Stuur dan een mail naar opleidingen@ofgv.nl